3000 дітей-сиріт за майже 1,5 роки: проєкт “Дитинство без війни” продовжує надавати прихисток маленьким українцям і безпечна та швидка логістика - один з основних пріоритетів

3000 дітей-сиріт за майже 1,5 роки: проєкт “Дитинство без війни” продовжує надавати прихисток маленьким українцям і безпечна та швидка логістика - один з основних пріоритетів

Благодійний проєкт “Дитинство без війни” реалізується з початку повномасштабного вторгнення російських військ. За цей час було евакуйовано з України близько трьох тисяч учасників. Звісно, жоден проєкт не може існувати без логістики, наш теж не виключення. Ми виконуємо повний цикл логістичних задач - міжнародні та внутрішні пасажирські, а також вантажні перевезення.

З самого першого рейсу безпечна та швидка логістика була основною нашою задачею, оскільки часу на вагання не було зовсім. Нам доводилося приймати рішення та негайно їх втілювати, не маючи жодного зайвого моменту на роздуми.

Напрямок логістики в нашому проєкті очолює Олександра Помпе. Вона розповіла, як вдалося оперативно все організувати.

Міжнародні пасажирські перевезення

Перші евакуаційні рейси на початку проєкту, перший досвід організації логістики в умовах повномасштабної війни, суцільного хаосу, що тривав у той момент в Україні. Згадуючи той час, мені ще й досі не по собі. Тоді я знаходилася в Україні зі своєю родиною. До команд проєкту доєдналася, коли перша група дітей вже прямувала до Польщі. Тоді керівництво поставило переді мною задачу: допомогти організувати перевезення 200 людей по території Польщі. До їх прибуття залишалося три години. Діяти потрібно було максимально швидко. Перша думка, яка до мене прийшла - шукати волонтерські спільноти українців в цій державі. Мені пощастило, я знайшла потрібний контакт і нам допомогли з організацією трансфера.  

Наступні евакуаційні рейси ми планували заздалегідь і вони пролягали через Румунію.   

Нам допомагали міська влада Дніпра та Дніпропетровська ОВА.Діти їхали потягами до Львова, а далі автобусами до Мукачева. З Мукачева до кордону з Румунією безкоштовні автобуси надала районна державна адміністрація Мукачева. Благодійний фонд BLONDIE оплатив 5 літаків з Румунії до Анталії, за сприяння віце-консула України в Анталії Сергія Каяна нам надали ще два безкоштовних літаки, ще два - профінансував Руслан Шостак. Загалом 9 літаків, з яких 7 - благодійні. 

Коли діти приїхали до Анталії, тут їх зустрічало Консульство України в Анталії на благодійних автобусах, які розвозили дітей по готелям,а там вже їх чекали волонтери, які готували кімнати до приїзду українських дітей-сиріт. Тому все відбувалося паралельно і оперативно.

Загалом, впродовж першого місяця, а це фактично з кінця березня по кінець квітня минулого року, зусиллями проєкту було евакуйовано основну кількість дітей-сиріт разом з супроводжуючими особами - 9 рейсів по 170-200 осіб. 

Оздоровлення родин військовослужбовців ЗСУ

Влітку минулого року в рамках “Дитинства без війни” стартував ще один проєкт Благодійного Фонду Руслана Шостака - оздоровлення у Туреччині  родин військовослужбовців. Цей проєкт готувався заздалегідь і до його реалізації ми підійшли без поспіху з урахуванням минулого досвіду.  Перший рейс з України до Туреччини вирушив 26 червня з міста Одеса. Це були комфортні туристичні автобуси. Рейси виконувалися двічі на тиждень: з Одеси та Чернівців. Люди їхали на різний термін: хтось на два тижні, а хтось на 2-3 місяці . Логістика здійснювалася в обох напрямках. Загалом за майже 5 місяців у проєкті взяли участь понад тисяча членів родин наших захисників. Фінансування здійснювалося коштами Благодійного Фонду Руслана Шостака. Всього було більше 20 рейсів. Кожен з них коштував близько 4-х тис доларів.   

Внутрішні перевезення

Окрім міжнародних пасажирських перевезень є внутрішні пасажирські перевезення учасників проєкту вже тут, на території Турецької Республіки. Насамперед організовуємо  поїздки до лікарень, екскурсії та відвідування дипломатичних установ та інших інстанцій. Адже головне завдання нашої команди - зберегти здоров'я і забезпечити повноцінний розвиток учасників проєкту, подбати про те, аби не виникало проблем з протермінуванням документів, оформленням міжнародного захисту тощо. Витрати на внутрішні пасажирські перевезення становлять близько однієї тисячі доларів на місяць.

Ми прагнемо надавати кожному якісні медичні послуги, тому поїздки до лікарень відбуваються на постійній основі. Вони можуть бути планові та екстрені. В кінці кожного тижня складається умовний план поїздок. Звісно, враховуючи обставини, він може змінюватися. Зазвичай до медичних установ в середньому щотижня їздить дві-три групи дітей по 5 -15 осіб. 

Аби  розширити  світогляд дітей, ознайомити з навколишнім світом, впродовж трьох місяців наші підопічні щодня їздили на екскурсії. Щомісяця ми витрачали на це близько 2 тис доларів.  Ми розуміємо, що діти постійно знаходитися в межах готелю не можуть. Якщо бути відвертими - практично всі вони за кордоном вперше.Тому показати їм всю красу країни, яка надала тимчасовий прихисток - просто необхідно. Тим більше, що в Туреччині справді багато пам’яток історії, культури, архітектури. Вони побували практично скрізь в радіусі 200 км від Анталії, навіть відвідали таке визначне місце на весь світ, як храм Святого Миколая в Демре, який вважається покровителем усіх діток. І ви знаєте, це якраз-таки була для них одна з найцікавіших екскурсій. Адже кожен малюк змалку чув про Миколая багато легенд, кожен щороку чекає подарунки під подушку від нього. А от побувати в місці, де він проводив церковні служби і згодом був похований - вони навіть про таке і мріяти не могли. Та що говорити, половина наших підопічних жодного разу не були в зоопарку і побачити зблизька екзотичних тварин - це просто вибух емоцій! Ці справжні, щирі дитячі емоції надихають всю нашу команду, і хочеться робити ще більше для цих діток. Адже хто, як не ми? 

Особливості організації транспортних перевезень у Туреччині

Знайти транспортну компанію, та ще й по доступній ціні на території іншої держави без знання турецької мови - це був ще один виклик для нашої команди. Ми провели аналіз ринку і обрали максимально комфортного для себе перевізника. Він проникся ідеєю нашого проєкту і ми домовились співпрацювати на постійні основі за цінами нижче ринкових. Але все одно логістика лишається значною частиною витрат нашого бюджету. 

Співпрацюючи з турецькими перевізниками та водіями часто виникають деякі непорозуміння. Чого варта лише турецька “пунктуальність”.  Оскільки інколи доводиться спілкуватися через Гугл перекладач, виникають різні казусні та комічні ситуації: то водій поїхав на іншу локацію, то запізнився на годину, то привіз не туди, куди потрібно. Але з дітьми постійно є співробітник проєкту,який розмовляє турецькою,тому все вдається владнати оперативно. 

Вивезення  дітей-сиріт на оздоровлення у Туреччину

На жаль війна в Україні триває, небезпечно наразі абсолютно скрізь.Тому ми прийняли рішення і розширили наш проєкт. Наразі стартував наступний етап -  вивезення дітей-сиріт та їх супроводжуючих. Впродовж літа ми плануємо вивезти ще 700 осіб. Як і в попередні рази, наші підопічні не платять за транспортні перевезення. Діток збираємо з усієї України, тому пункти відправки автобусів щоразу обираємо так, аби людям було якомога зручніше і ближче до них дістатися. Наразі вже близько 300 нових учасників доєдналися до нашої великої родини “Дитинства без війни”. Ми організували 5 рейсів з таких міст, як:  Кривий Ріг, Чернівці, Одеса. На черзі ще близько 9-ти евакуаційних автобусів. 

Допомога і підтримка спонсорів та небайдужих людей

Витрати на логістику становлять значну частину нашого бюджету. Тому доводиться звертатися за підтримкою до спонсорів та меценатів.  І дуже добре, що знаходяться люди, які нам допомагають. Кожен евакуаційний рейс з України в середньому коштує 4 - 5 тис доларів. Скажу чесно, залучати благодійників важко, але коли наші фандрайзери розповідають про проєкт, про дітей-сиріт, яким потрібна допомога та підтримка, благодійники охоче відгукуються і оплачують евакуаційні рейси.

Нещодавно турецька сторона взяла на себе частину витрат з внутрішніх перевезень, а саме - лікарні та дипломатичні установи. Решту транспортних перевезень фінансує Благодійний Фонд Руслана Шостака. 

Тому ми щиро дякуємо всім небайдужим людям, які допомагають нам в реалізації нашої місії - порятунку дітей сиріт. Ваша благородна підтримка є світлим прикладом доброти та співчуття. Разом ми можемо надати дітям-сиротам надію на майбутнє, наповнене любов'ю та безпекою. Ви - справжні янголи, які стоять на сторожі дитячих сердець.