800 українських сиріт з прифронтових, деокупованих і особливо небезпечних територій України з червня по листопад оздоровилися у Туреччині, поки в Україні триває війна

800 українських сиріт з прифронтових, деокупованих і особливо небезпечних територій України з червня по листопад оздоровилися у Туреччині, поки в Україні триває війна

Проєкт «Дитинство без війни» Благодійного Фонду Руслана Шостака впродовж літа-осені 2023 року надав можливість для безпечного відпочинку та оздоровлення майже 800 маленьким українським дітям-сиротам разом з супроводжуючими. Загалом проєкт прихистив 3500 дітей-сиріт та їх опікунів. 

Проєкт прийняв сиріт з Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Рівненської, Волинської, Чернігівської, Київської, Львівської, Одеської, Чернівецької та Дніпропетровської областей.

Це діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, а також їх опікуни та батьки-вихователі. Замість дитячих ігор та свят більшість із цих дітей останні півтора року жили в окупації, в нелюдських умовах, серед руїн та під обстрілами. Життя дітей з Херсонщини та Миколаївщини більше нагадувало кадри фільмів-катастроф — їхні домівки були зруйновані внаслідок ворожих обстрілів та через підтоплення після підриву Каховської ГЕС, зв'язок з близькими втрачено. 

Лише одна історія — 14-річна Софійка з села Малокаховка Херсонської області. Ця територія була окупована з перших годин вторгнення російської федерації. Софійці разом з бабусею вдалося вирватись на підконтрольну територію, а ось її батьки залишилися в окупації та піддавались тортурам. Родина внесена в електронну базу для направлення до «фільтраційних таборів». А після вибуху на Каховській ГЕС зв'язок з татом і мамою втрачений взагалі. «Я дуже сумую за батьками, але вірю, що незабаром ми всі зустрінемося і я міцно-міцно обійму тата і маму. І ми будемо всі разом», — зізналася Софійка.

«Діти дуже змінилися. Раніше вони сміялися, бігали, раділи життю. А тепер стали мовчазні і замкнулися в собі. Їм немов років по 30», — розповіла учасниця нашого проєкту, мама-опікун Тамара Соромля з містечка Нова Олександрівка Херсонської області. 

Дитячий будинок сімейного типу Васильєвих приїхав із містечка Берислав Херсонської області, подружжя Юрій та Галина опікуються дев’ятьма дітьми-сиротами. Мама-опікун поділилася моторошними історіями про життя в окупації впродовж 11 місяців: «Ми пережили бурятів, якутів, чеченців, кадировців, які влаштовували сафарі, пили, вживали наркотики, ґвалтували дівчат. Рашисти ходили по домівках і забирали все, що хотіли: від їжі та телефонів до автівок. Ворота, калітка і вхідні двері мали бути завжди відчинені. Якщо були зачинені, вони просто їх вивалювали бетеерами. І коли росіяни приходили на подвір’я, ти не маєш права піднімати очі і дивитися на них. Відповідати потрібно було на питання чітко і коротко».

Завдяки проєкту «Дитинство без війни» та всім тим, хто його підтримує і допомагає, діти мали можливість побувати на узбережжі Середземного моря, купатися, засмагати та бодай на деякий час відволіктися від війни, обстрілів та постійних повітряних тривог. Переважна більшість з них за кордоном вперше, вони відвідали багато екскурсій, побували в мальовничих місцях, познайомилися з історією цього краю та на власні очі побачили красу Туреччини. Дехто з діток вперше був в зоопарку та аквапарку. 

«Війна в Україні триває і небезпека ще не минула. Тому Благодійний Фонд Руслана Шостака буде допомагати дітям-сиротам стільки, скільки в цьому буде потреба. Ми розуміємо, що маленьким українцям дуже необхідне емоційне відновлення та відпочинок. Надзвичайно приємно усвідомлювати, що ми зробили їх бодай трішки щасливішими та здоровішими. Саме ці відчуття дають сили та натхнення рухатися далі, робити ще більше для діток-сиріт. Ми щиро дякуємо усім, хто підтримав нашу ініціативу та подарував дітям казковий відпочинок. Разом ми можемо зробити набагато більше для українських дітей-сиріт», — директор Благодійного Фонду Руслана Шостака Наталя Масло.

Аби оздоровити українських дітей-сиріт та надати їм можливість відпочити впродовж літа-осені 2023 року було організовано 14 автобусних рейсів з України до Туреччини та у зворотному напрямку. Вартість кожного рейсу — 4-5 тис. євро. 

За час існування проєкту до команди "Дитинства без війни" доєдналася більше 300 волонтерів з різних куточків світу. Близько 100 волонтерів з Америки, Канади, Молдови, України впродовж майже двох років приїздили до дітей та організовували внутрішній інтертеймент, зокрема проводили додаткові заняття з вивчення іноземних мов, розважали, гралися. Діти разом з ними малювали, співали, займалися рукоділлям, спортом тощо.

Наразі програма з оздоровлення дітей завершилася. Але проєкт «Дитинство без війни» не припиняється. Ми і надалі продовжуємо утримувати та забезпечувати всім необхідним дітей, які знаходяться в Туреччині під нашим прихистком. Проте головна мета всієї команди Благодійного Фонду Руслана Шостака — подарувати кожній дитині-сироті справжню люблячу сім’ю. 

Висловлюємо щиру подяку: ONUR GROUP та особисто Onur Çetinceviz, LC Waikiki та особисто Олексію Гришко, Özdoğu Sarp та особисто Murat Kavak, Юрію Гордієнко, Парафії Св. Архистратига Михаїла, Християнській церкві Анталії та особисто Олександр Рябченко, Kamilla, БФ ім. В. Машурова, «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «РАЗОМ У МАЙБУТНЄ» і особисто Сергію Зеленському, ТОВ МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРРІ УКРАЇНА, IMPERIA HOLDING, SPLAT, SAN CLEAN, PHILIPS AVENT, Beiersdorf Ukraine LLC.