Аптечка здоров'я проєкту “Дитинство без війни”

Аптечка здоров'я проєкту “Дитинство без війни”

Домашня аптечка, укомплектована медичними препаратами першої необхідності - це вкрай потрібна річ, яка  може зберегти здоров’я, а  інколи навіть життя людини. 

Всі мають розуміння, що таке “домашня аптечка”, адже вона є в кожного. Але в проєкті “Дитинство без війни” на постійній основі перебуває  610 діток, плюс дорослі. Відтак кількість ліків повинна бути значно більшою. Які саме і скільки, розповість менеджер з медицини проєкту Алеся Богданович.

Що собою являє аптечка проєкту “Дитинство без війни”? Вона є в кожному готелі?

Так звичайно, для такої кількості дітей та дорослих наша аптечка має суттєві розміри і використовується майже кожного дня. У кожному готелі є відведене місце де зберігаються усі препарати, а також відповідальні особи, що слідкують за їх використанням.

Чи є певні вимоги або рекомендації МОЗ України щодо того, якими препаратами має бути укомплектована аптечка? Чи дотримуєтеся ви їх?

Ми користуємося рекомендаціями МОЗ щодо вмісту домашньої аптечки, але потрібно розуміти, що наш проєкт є унікальним явищем і те, що в одному місці сконцентрована велика кількість дітей і дорослих з різними потребами, змушує нас розширити перелік препаратів. Так, крім звичних лікарських засобів, ми закуповуємо і спеціальні препарати, які призначає лікар після огляду, на випадок хвороби (наприклад антибіотики). А також зберігаємо ліки для дітей та дорослих із хронічними захворюваннями, які купуються і видаються виключно по рецепту від лікаря. 

Які основні препарати за підгрупами мають бути в аптечці?

Насьогодні в наших аптечках є препарати на всі випадки життя. Крім рекомендацій МОЗ, підчас складання переліку ми консультувалися з нашими українськими педіатрами. Жарознижувальні, антигістамінні, знеболюючі, заспокійливі, від розладів ШКТ, адсорбенти, необхідна допомога при травмах і так далі. Крім того в аптечці обов'язково є термометр, тонометр, глюкометр, кровоспиняючі жгути, холодові брикети і навіть кварцувальні безозонові лампи для домашнього використання. 

Як часто ви інспектує вміст аптечок в готелях, адже потрібно весь час слідкувати і вчасно поповнювати, а також контролювати термін придатності?

Контроль наявності всіх необхідних ліків відбувається на постійній основі, відповідальні особи надають інформацію, якщо щось закінчується, і аптечка поповнюється за необхідністю. Вони ж слідкують за термінами придатності препаратів, протерміновані препарати звичайно ж вилучаються та утилізуються.

Чи має аптечка сезонність? Тобто чи змінюєте ви перелік ліків в залежності від пори року? 

Суттєвих змін наша аптечка не зазнає в залежності від пори року, але звичайно коригується. У зимовий період ми більше запасаємось препаратами від ГРВІ - противірусні, жарознижувальні та для симптоматичного лікування. У літній період закоповуємо більше лікарських засобів при травмах, опіках та від укусів. Але всі вони присутні цілий рік, ми тільки змінюємо кількість залежно від потреб.  

Діти перебувають за кордоном в Туреччині і відомо, що медицина цієї країни одна з найкращих. Лікарські препарати тут замовляєте?

Майже всі ліки ми замовляємо тут, у Туреччині. Якість турецьких ліків вважається дуже високою. Ні для кого не є секретом, що багато наших співвітчизників поверталися додому з відпустки із великим пакетом препаратів. До того ж ми вже маємо своїх партнерів в Анталії. Наприклад, Farma Antalya Eczanesi, її керівник та фармацевт Кемаль, наш добрий друг, який допомагає нам із пошуком, вибором та придбанням усіх необхідних медичних препаратів. 

Чи закуповуєте ви ліки в Україні і якщо так, то які саме і чому?  Як відбувається комунікація з постачальниками і логістика?

Дещо ми привозимо з України. Дивно, але в Туреччині немає наприклад хлоргексидину, їх антисептичні засоби здебільшого на спиртовій основі, а в нас діти, тому хлоргексидин у нас наш - український. Нещодавно ми звернулись до аптечного холдингу АНЦ із проханням про допомогу і вони відгукнулися та виділили проєкту річний запас хлоргексидину, сорбентів, а також заспокійливих засобів. Перевезення ліків через три кордони відбувається за підтримки Консульства України в Анталії. Доставку нам організувала компанія ТОВ “Альф туристичний оператор” та перевізник ТОВ “ТК “Трансмарін” абсолютно безкоштовно на волонтерських засадах. Також є спеціальні рецептурні препарати для хронічних захворювань, які неможливо придбати у Туреччині, такі ліки ми закуповуємо або допомагаємо доставити з України адресно. 

В проєкті є діти з хронічними захворюваннями, чи враховуєте ви це, коли складаєте аптечку здоров’я для кожного готелю? Як ви знаєте про індивідуальні потреби дитини в специфічних медикаментах?

У кожної дитини в проекті є доросла відповідальна особа, це може бути вихователь або опікун, яка знає про хронічні захворювання дитини. Якщо дитина потребує спеціального лікування, то вихователь звертається до мене із проханням надати ті чи інші ліки. Якщо неможливо придбати необхідні ліки тут, ми розглядаємо варіант доставки їх з України. При прийнятті рішення враховуються усі фактори: якість, ціна, наявність особливих умов транспортування, рецептурність або безрецептурність ліків і так далі. 

Окрім дітей, в проєкті чимало дорослих: прийомні батьки, усиновлювачі, співробітники. Чи є в аптечці ліки, які, до прикладу, потрібні в більшій мірі дорослим?

Так звичайно. Благополуччя наших дітей дуже залежить від здоров'я дорослих, тому звичайно ж аптечка містить такі групи препаратів як сердечні, від тиску, заспокійливі, від ревматиту, від діабету та інші. Ми піклуємося про наших підопічних, тому крім ліків, проєкт забезпечив усіх учасників медичним страхуванням, яким ми також активно користуємось. 

Умови зберігання ліків вкрай важливі. Відомо, що деякі препарати мають зберігатися виключно в холодильнику. Чи створені такі умови в готелях?

Для більшості препаратів умовами зберігання є відсутність прямих сонячних променів, тому наші аптечки знаходяться у закритих шафах. Ті ліки, що потребують низьких температур зберігання, знаходяться звичайно у холодильнику. Таких препаратів не багато, тому що зазвичай це специфічні ліки, які купуються і використовуються адресно лише за призначенням лікаря.

Відомо, що хворіти дорого в будь-якій країні. Чи допомагають волонтери з придбанням ліків. І якщо так, хто це і яким чином відбувається комунікація? 

Це дійсно так! Купівля усіх лікарських засобів відбувається за рахунок спонсорів і волонтерів. Вони допомагають закривати потреби як загальної аптечки, так і індивідуальних випадків, коли дитина потребує дорогих препаратів за призначенням. Ми від усього серця дякуємо усім і кожному, хто допомагає нам лікувати наших діток, адже збереження здоров'я наших підопічних - це одна з найголовніших задач команди проєкту “Дитинство без війни”.