Фонд Руслана Шостака залучив 3,9 млн євро для евакуації та утримання дітей-сиріт з України в Туреччині на період війни

Фонд Руслана Шостака залучив 3,9 млн євро для евакуації та утримання дітей-сиріт з України в Туреччині на період війни

Проект «Дитинство без війни» Фонду Руслана Шостака залучив 3,9 млн євро на переїзд та проживання в Туреччині близько двох тисяч українських дітей-сиріт. За 10 місяців у проекті взяли участь десятки національних та міжнародних організацій та компаній. Евакуація стала можливою завдяки участі перших леді двох країн: Олени Зеленської та Еміне Ердоган та сприянню, протягом усього періоду проекту, посольства України в Туреччині та консульства України в Анталії.

Фонд опублікував звіт про вже виконану роботу та оголошує збір коштів для старту другого етапу проекту. Це дозволить продовжити перебування вихованців дитячих будинків, що вже знаходяться на турецькій землі, і прийняти нові групи, враховуючи прогнози активізації військових дій.

Дітей евакуювали у березні 2022 року. Усього за 10 днів вдалося здійснити найбільший державно-приватний проект організованої евакуації дітей-сиріт із України. Для переїзду задіяли понад 90 автобусів, 24 залізничні вагони та 9 літаків.

Понад 40% фінансування програми забезпечив Фонд Руслана Шостака та пов'язаний з ним бізнес – Eva та Varus, решту – десятки міжнародних та українських компаній, громадські організації та звичайні люди. Серед найбільших співінвесторів: Visa, Nova Ukraine, BLONDI, Milller&Smith, ТОВ "Хенкель Україна", Gelato, Tuid, SGDD-ASAM, Wells Fargo NY, Church USA.

Діти живуть у двох готелях на березі Середземного моря з повним пансіоном та медичною страховкою. Вони навчаються в українських школах онлайн та відвідують додаткові курси для розвитку талантів. Проводяться культурні заходи. Після закінчення війни усі групи дітей у повному складі повернуться в Україну.

До команди входять понад 300 волонтерів із різних країн. Амбасадорами проекту стали відомі артисти, спортсмени та громадські діячі.

«На початку війни ми всі сили направили на те, щоб у найкоротші терміни вивезти якнайбільше дітей-сиріт з України. Зберегти покоління U або, як ми його називаємо всередині команди, Ua Generation. Діти, позбавлені батьківської любові та турботи, найбільше вимагають уваги та участі. Одне із завдань нашого Фонду – сформувати здорову та сильну націю у всіх аспектах через турботу про дітей та їхніх батьків, але первинно для нас – щоб у кожної дитини були батьки. Тому темі сирітства Фонд приділяє особливу увагу. Так народився найбільший централізований проект евакуації та забезпечення дітей-сиріт із України. Впевнений, що наша партнерська мережа розшириться, і ми зможемо вивезти від війни ще сотні дітей, зберігши майбутнє нашої нації», - зазначив Руслан Шостак, засновник Фонду та ідейний натхненник проекту «Дитинство без війни».

Дивитися інфографіку за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1scqDapmP5wUlLSWuWMGraJzp-kg3Bgrp/view?usp=sharing