Фонд Шостака запропонував розмістити всіх незаконно депортованих українських дітей-сиріт в своїх готелях у Туреччині і готовий забезпечити їх перебування до кінця війни в Україні

Фонд Шостака запропонував розмістити всіх незаконно депортованих українських дітей-сиріт в своїх готелях у Туреччині і готовий забезпечити їх перебування до кінця війни в Україні

Благодійний Фонд Руслана Шостака готовий розмістити українських дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незаконно депортованих до росії, в готелях у Туреччині, орендованих для проєкту “Дитинство без війни”.

Відповідну пропозицію Фонд вже направив у державні органи України та Туреччини. 

“Ми всі хочемо, аби незаконно вивезені українські діти якнайшвидше повернулися додому. За офіційними даними росія депортувала понад 2000 українських дітей-сиріт. А допомога дітям, позбавленим батьків - головний напрямок роботи нашого Фонду. І після заяви росії про те, що вони повернуть дітей лише після закінчення війни, ми вирішили знайти можливість пришвидшити їх повернення. Завдяки успішному досвіду роботи з Туреччиною, ми бачимо можливість досягнення цієї мети - керівництво Туреччини може виступити з ініціативою прийняти дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а наш Фонд готовий забезпечити їх перебування до кінця війни в Україні. На мій погляд - це оптимальне рішення, щоб повернення українських дітей-сиріт відбулося якнайшвидше, враховуючи ризики асиміляції та можливого незаконного усиновлення українських дітей в росії”, -   зауважив Руслан Шостак.

Рік тому Благодійний Фонд Руслана Шостака провів наймасштабнішу в сучасній історії Європи з часів Другої Світової війни централізовану евакуацію дітей-сиріт. В рамках проєкту “Дитинство без війни” було вивезено понад 1700 дітей-сиріт з України в Туреччину. Ініціатива була реалізована за погодженням української та турецької сторін в особі Перших леді - Олени Зеленської та Еміне Ердоган та завдяки державній підтримці обох країн. 

Діти, які тимчасово живуть у Туреччині, продовжують навчання в українських школах, розвивають творчий потенціал, відвідують різноманітні гуртки та секції, вивчають мови. З дітьми займаються кваліфіковані викладачі та психологи. Учасники проєкту знаходяться під державним захистом Туреччини і після нашої Перемоги всі повернуться в Україну. 

Нагадаємо, постійний представник росії в ООН Василь Небензя заявив, що вони готові повернути насильно вивезених з України дітей, коли умови будуть безпечними. Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зауважила, що на територію росії незаконно вивезли 2161 дитину-сироту з України.