Save Generation U

Save Generation U

Благодійний проєкт “Дитинство без війни” - найбільший централізований проєкт евакуації дітей-сиріт з прифронтових регіонів України, який започаткував український підприємець та меценат Руслан Шостак.

В той час, як російські війська продовжують атакувати Україну, на цей раз іранськими дронами та ракетами, наша команда продовжує захищати своїх громадян і робить все можливе, аби зберегти їх життя.

Благодійний проєкт “Дитинство без війни” uakids.com.ua продовжує евакуацію дітей-сиріт на безпечну територію, щоб врятувати українську націю і дати їй можливість майбутнього існування.

В Україні наразі немає жодного міста, села чи селища, де було б безпечно, а геноцид - тяжкий біль, який став реальністю для українського народу. Аби допомогти державі зберегти свою націю і її майбутнє, ми ініціювали приватну ініціативу зі спасіння найменш захищеної ланки суспільства, а саме - дітей-сиріт.

Нині у Європі перебуває близько 7 млн українських переселенців і понад 2 млн з них, за даними ЮНІСЕФ, - діти. Не всі малюки виїхали з батьками. Деяких евакуювали з небезпечних міст та сіл завдяки благодійним фондам. Так юні українці перебувають нині і у Туреччині.

Олені 17 років. Вона б хотіла слухати пісні кумирів, а натомість чула, як летять російські ракети.

“Ураган, гради і ракети С-300. Я тепер знаю, як вони звучать, як розриваються”, - розповідає евакуйована до Туреччини Олена.

В одинадцятирічної Кіри після 24 лютого пейзаж за вікном кардинально змінився. Каже, бачила, як танки їздили і від цього їй було моторошно.

Сашка, якому лише 9 років, турбує доля рідних.Тому він постійно запитує маму: “Як ти там, чи все у тебе добре? Не було вибухів біля вас?”

Їх дитинство скалічене війною…

За даними Офісу Генерального прокурора, з початку повномасштабного вторгнення російських нелюдів на території України загинуло 428 дітей та понад 820 дістали поранень. Сашкові, Олені та Кірі пощастило, зараз вони в безпеці.

Завдяки благодійникам, юних українців вивезли до Туреччини в рамках проєкту “Дитинство без війни”.

“Програма передбачає не тільки саму евакуацію дітей, а надання їм всього необхідного на території Турецької Республіки. Я маю на увазі проживання, харчування, інтертеймент, освіта, а також розширене медичне страхування”, - розповідає представниця благодійного проєкту “Дитинство без війни” Олена Величко.

Діти мешкають у готелях, які охороняє жандармерія 24/7. З маленькими українцями працюють українські та турецькі волонтери, та психологи. Батьків їм намагаються замінити вихователі.

“Знаєте, наші діти вони емоційні, але вони такі маленькі патріоти, вони дуже чітко слідкують за новинами, вони дивляться тік-ток, вони дивляться, як наші військові танцюють, якось тримають патріотичний оцей дух. Діти дуже хочуть додому, також вони дуже хочуть, щоб була перемога вдома”, - зізналася вихователька дитячого будинку, волонтерка Ольга Чумак.

Благодійний проєкт “Дитинство без війни” передбачає евакуацію дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківської опіки та піклування; а також дітей, що знаходяться у складних життєвих обставинах, з небезпечних районів України під мирне небо Туреччини, де вони знаходяться в безпеці та отримують все необхідне для підтримки фізичного і психологічного здоров’я.

Списки на евакуацію формують на рівні обласних державних адміністрацій за погодженням з Міністерством соціальної політики України.

Команда проєкту “Дитинство без війни” переконана, діти не повинні бачити жахи війни, тому в планах евакуювати ще понад дві тисячі малих українців.

Проєкт реалізується під патронажем двох перших леді країн - України та Туреччини, а також за підтримки Міністерства соціальної політики України, Міністерства у справах сім’ї, праці і соціального забезпечення Турецької Республіки.

За 7 місяців, відколи стартував проєкт, ми евакуювали вже понад 2 тис дітей-сиріт з їх супроводжуючими особами з небезпечних регіонів України. Понад 200 з них - це діти з особливими потребами. Нашу команду ми сформували з 34 професіоналів, також долучилося 250 волонтерів. Для комфортного перебування евакуйованих було орендовано 3 готелі на узбережжі Турецької Республіки.

Наразі проведено 4 благодійні концерти та багато інших благодійних заходів. І ми продовжуємо виконувати свою місію, процес евакуації триває, оскільки в цьому є потреба.

Ніхто не знає, як довго триватиме війна і скільком дітям ще потрібна буде допомога. Тому ми намагаємося залучити якнайбільше ресурсів, щоб забезпечити дітей всім необхідним та повернути їх після закінчення війни додому в Україну більш здоровими і щасливими, ніж вони були до цього.

На території Турецької Республіки ми маємо підтримку Посольства України в Турецькій Республіці, консульств, які тут знаходяться, волонтерів, громадян Туреччини та України, які тут перебувають. Також співпрацюємо з 4 благодійними фондами з різних частин світу.

Евакуювати 5000 дітей до Туреччини та забезпечити їм комфортне проживання до кінця війни - ось така мета благодійного проєкту “Дитинство без війни”. Звісно, що для її успішної реалізації потрібні значні ресурси. Лише за перші 5 місяців ми забезпечили дітей всім необхідним на суму понад 3 млн євро. Зокрема наразі, вартість базового перебуваня однієї дитини на місяць становить 360 євро, вартість евакуації однієї дитини з України в Туреччину - 180 євро.

Ми дуже вдячні всім нашим партнерам, хто вже до нас доєднався та допоміг. Разом ми робимо велику справу - рятуємо майбутній цвіт української нації - наших дітей!