Топ-10 правил здорового харчування для дітей проєкту “Дитинство без війни”

Топ-10 правил здорового харчування для дітей проєкту “Дитинство без війни”

Аби дитина була активною, щасливою і життєрадісною, їй потрібне якісне та збалансоване харчування. Ретельно складене і продумане меню дає змогу забезпечити  дитину енергією для інтелектуального, фізичного, гармонійного розвитку та зростання, а також створити умови для підвищення опору дитячого організму до захворювань. 

Разом з керівником напрямку харчування благодійного проєкту “Дитинство без війни", переможцем Першого Всеукраїнського конкурсу кулінарного мистецтва  Василем Ковачем розкажемо, як харчуються підопічні проєкту. 

Що вважається правильним і збалансованим харчуванням?

Це правильна кількість білків, жирів і вуглеводів та калорійність страв. Дуже важливо, аби в день діти, відповідно до їх вікової категорії, споживали потрібну кількість кілокалорій. У нас це все розраховано, ми спираємося  на тижневе меню, яке розроблене українськими фахівцями згідно принципів планування та організації харчування дітей, визначених Нормами харчування та Порядком організації харчування для дитячих закладів, затверджене Постановою Кабміну України від 24.03.2021. №305  і розраховане на п’ятикратний прийом їжі. 

Який у вас досвід роботи в харчовій сфері? Які є особисті кейси організації харчування діток?

В харчовій сфері я понад 30 років, починав з дитячих таборів, потім ресторани, готелі. Весь сегмент ресторанного та готельного бізнесу від шеф-кухаря до генерального управляючого. Зараз я керівник напрямку харчування благодійного проєкту “Дитинство без війни”. До цього працював в Європі. Загалом Туреччина - це 63 країна, де я маю досвід організації харчування. 

Вимоги і норми харчування розробляються українськими фахівцями. Але ми в Туреччині. Чи є якісь особливості  організації харчування дітей в цій країні?

Ми мусимо і ми дотримуємося норм, які розробили українські фахівці. Нам не потрібно вигадувати щось нове. Найголовніша задача, яка стояла - це адаптувати колорит і кухню цієї країни до того, що звикли їсти діти вдома. В кожній країні є свої гастрономічні особливості, починаючи від спецій, закінчуючи різноманіттям страв. А для дітей важливо, щоб вони могли харчуватися повноцінно і отримувати від цього насолоду. До того ж, щоб не виникали проблеми зі здоров'ям, це пріоритет № 1, тому ми адаптували наше меню, яке розроблене нашими фахівцями, до умов, які є тут. Дуже ретельно за цим слідкуємо і весь персонал, який тут працює, мусить цього дотримуватися. 

Оскільки ми в Туреччині, переважна більшість персоналу, який готує дітям їжу - це фахівці з турецької сторони. Чи є на кухні українці?

Так, в нас є волонтери в кожному готелі, де живуть діти, вони слідкують за дотриманням процесу приготування та виходом страв і за якістю поставок продукції, а також за якістю вже готових страв. Однозначно в нас є такі люди, які контролюють це кожного дня. 

Скільки дітей наразі в проєкті? Якого віку? чи враховуєте ви це, коли складаєте меню?

Загальна кількість дітей в  проєкті наразі 645. Враховуючи вік дітей, всі вони поділяються на чотири групи: від 0 до 4 років, від 4 до 11 років, від 11 до 14 і від 14 до 18 років. Відповідно до загальних вікових потреб дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, ми і складаємо меню. 

Скільки разів на день харчуються діти?

В меню, рекомендовано українськими фахівцями, передбачено п’ятиразове харчування діток. В них є три основні прийоми їжі: сніданок, обід і вечеря, а також ще є два перекуси (фрукти, сік, випічка, печиво): одни після сніданку, ще один - після обіду. Дорослі, тобто супроводжуючі особи, вихователі, опікуни - харчуються тричі на день. 

Помірність це один з головних принципів харчування. Як контролюєте, щоб діти не переїдали?

Всі діти, як я вже говорив,  розподіляються на 4 вікові групи. Звісно, залежно від віку, збільшується розмір порції,  більше білків для тих, хто займається спортом. Старші діти підходять до роздачі їжі і  беруть самостійно, решті персонал роздає, і вже дорослі, які ними опікуються, слідкують, щоб кожна дитинка поїла. 

Малеча до 4-х років отримує спеціальне харчування, яке їм також надається (молочні суміші для немовлят, дитяче харчування у вигляді фруктових, овочевих, рибних та м’ясних пюре). З закупівлею харчування для наймолодших нам допомагають наші невтомні волонтери. 

В проєкті є діти з різними хронічними захворюваннями. Чи є такі, які потребують окремого дієтичного меню? 

Так, такі дітки є, їх не багато. Для них їжа готується окремо. Це безглютенові та безлактозні страви, а також є окреме меню для діток з цукровим діабетом. 

З яких продуктів складається щоденне меню?

Меню розроблене таким чином, щоб не було  одноманіття, щоб дитині не набридли одні й ті самі страви. До прикладу, на початку ми намагалися частіше вводити в раціон рибу, а саме двічі на тиждень, але не всі її люблять. Тому тепер пропонуємо на вибір м’ясні і рибні страви, і вже кожен обирає що йому більше до смаку. Меню розроблено так, щоб впродовж тижня страви не повторювалися. Якщо говорити про рибу, то найчастіше в дітей на столах з’являлися передусім форель, скумбрія звичайна і тунцова, тобто ті види риби, де мало кісточок і виключно філе. Щодо м’яса, враховуючи особливості і культуру цієї країни, це переважно курятина, яловичина, індичка, давали баранину, але знову ж таки діти не надто її люблять.

Сезонність овочів і фруктів в Туреччині. Що найчастіше потрапляє в тарілки здорового харчування діток?

В залежності від сезонності, ми переглядаємо і коригуємо меню кожні 2-3 місяці. Звичайно, різноманіття овочів тут значно більше. І що дуже приємно, завдяки цьому ми маємо можливість годувати діток впродовж року виключно свіжими овочами і фруктами, ніяких консервацій, маринувань і солінь! Зокрема це як звичні для нас картопля, морква, буряк, капуста, цибуля, так і броколі, цукіні, баклажани, цвітна капуста, кабачки, томати, огірки, листя салата, зелень. Щодо фруктів, то різноманіття теж наздвичайно велике. Взимку дітям давали апельсини, мандарини, банани, ківі, хурму, влітку діти їли кавуни, дині, персики, сливи, абрикоси, яблука, виноград тощо. 

Молочне меню: з яких продуктів та страв воно складається?

Кожного дня обов’язково у нас на сніданок є молочна каша, і кожного дня вона різна: манна, рисова, гречана, вівсяна, молочний суп з локшиною. І звичайно щодня йогурт, це теж обов’язково. Також на сніданки готуємо варені яйця, омлети звичайні або з ковбасою чи овочами, яєчню, завжди є кілька видів сирів: твердих і м’яких, масло, свіжі овочі і свіжа випічка.

Крупи, макарони і бобові: як часто діти їх їдять?

Так, крупи, макарони і бобові додаємо як в супи, так і готуємо гарніри. Це рис, гречка, булгур, різні види макаронних виробів, але виключно з твердих сортів пшениці, квасоля, сочевиця і нут трохи рідше. 

Здорове харчування звичайно це добре, воно корисне. Але іноді дітям хочеться чогось смачненького. Чим балуєте дітей?

Ми робимо ставку на здорове харчування, але діти є діти. Звісно їм хочеться чогось смачненького і не завжди це корисне. Тому окрім щоденних смачних перекусів, все рівно хочеться якогось свята. Всі діти люблять піцу, тому раз на тиждень ми її готуємо, кілька разів робили хот-доги. Скажу чесно, від цього було багато радості в дітей. Також залучали дітей і робили разом з ними вареники. До речі теж діти отримали купу позитивних емоцій від цього майстер-класу. 

Щомісяця ми відзначаємо день іменинника, коли вітаємо всіх дітей, хто народився впродовж місяця з днем народження. І до цього свята обов'язково печемо торти або пироги. 

В обох готелях шеф-кухарі українці і для нас надзвичайно важливо, щоб діти знали і поважали культуру свого народу, тому в нас є взагалі  традиція - до свят готувати особливі страви. Так, наприклад, на День Святого Миколая ми спекли  торт вагою 450 кг, таким чином зробили солодкий подарунок і дорослим і дітям. На новий рік готували олів’є, шубу, на Різдво - кутю, узвар, холодець. Зараз готуємося до Великодня, будемо випікати паски, фарбувати яйця, можливо запечемо індичку.

Як при закупівлі обираєте продукти харчування, на що звертаєте увагу: ціна, якість, перевірений виробник, акційні пропозиції від торговельних мереж?

В першу чергу це перевірені виробники.Скажу навіть більше - буває так, що спочатку ми їдемо на виробництво, дивимося, в яких умовах виготовляється. І звісно постійно контролюємо якість продуктів харчування всіх категорій, за цим якраз таки слідкуємо ми особисто та  українські шеф-кухарі волонтери. 

Чи допомагають волонтери і спонсори із закупівлею продуктів харчування? І що зазвичай купують? 

Дійсно нам волонтери допомагають, вони закуповують різні продукти харчування.  Звичайно, що попередньо ми з ними комунікуємо, складаємо список того, що потрібно в першу чергу за нашим запитом. В нас є перелік продуктів харчування, які вони можуть нам допомогти закупити і, скажу відверто, вони це роблять часто і з радістю, що дуже приємно і ми щиро дякуємо їм за це. Також вони часто привозять дітям смаколики, зокрема печиво, і ми також цей момент контролюємо, по-перше - це питання якості, а по-друге - добова норма споживання цукру не повинна бути перевищена. 

Де зберігаються продукти харчування і чи є належні умови для цього?

Всі закупи і поставки в нас робляться систематично щотижня: овочі - двічі на тиждень, решта продуктів на тижневе меню приходить раз на тиждень.Тобто немає потреби у довгостроковому зберіганні великої кількості продуктів. В нас є холодильники в достатній кількості і тижневий запас продуктів харчування туди абсолютно вміщається.  

Топ-10 секретів здорового харчування:

  1. Правильна кількість білків, жирів і вуглеводів та калорійність страв.
  2. Використання різних методів приготування продуктів, які діти їдять не охоче. 
  3. Постійний контроль за якістю продуктів харчування.
  4. Систематичне щотижневе поповнення свіжими продуктами харчування.
  5. Відсутність одноманіття в дитячому меню.
  6. Лише корисні та обов’язково смачні страви.
  7. Сезонні овочі та фрукти якомога в більшій кількості.
  8. Окреме дієтичне меню для діток з хронічними захворюваннями.
  9. Смачні та корисні перекуси на постійній основі.
  10.  Особливі гастрономічні подарунки для дітей до свят від українських волонтерів шеф-кухарів.