Топ-5 порад організації дозвілля дітей проєкту “Дитинство без війни”

Топ-5 порад організації дозвілля дітей проєкту “Дитинство без війни”

  1. Пам’ятайте про різноплановість - заняття мають бути корисними, пізнавальними, веселими та цікавими.
  2. Індивідуальний підхід - враховуйте особисті потреби та запити дитини, а також можливості.
  3. Пропонуйте завжди щось нове, адже для дитини це можливість знайти і розкрити свій талант, а також отримати досвід. 
  4. Все має бути в задоволення, не змушуйте, а краще зацікавте та заохочуйте.  
  5. Даруйте емоції, робіть все з любов’ю, діти це однозначно відчувать.

Одна з головних задач всієї команди благодійного проєкту “Дитинство без війни” - не просто надати нашим підопічний новий безпечний дім, а й створити комфортні умови для їхнього перебування в Туреччині. Ми приділяємо велику увагу індивідуальному розвитку дитини та особистісному зростанню. Тому найперше, про що ми подбали після евакуації діток - це організували процес онлайн навчання та забезпечили необхідними гаджетами кожного.  

Проте після закінчення уроків, у вихідні дні та під час канікул у дітей є чимало вільного часу і надзвичайно важливо, щоб вони проводили його не просто цікаво, а ще й з користю, щоб отримали нові знання, вміння та навички. 

І тут на допомогу нам приходять наші помічники, а інколи і просто чарівники - волонтери.  Анна Владімірова, відповідальна за внутрішній інтертеймент та волонтерка, долучилася до нашого проєкту з перших днів. Вона всебічно підтримує проєкт і українських дітей-сиріт, адже і сама мама, тому знає, як важлива увага та любов для кожної дитини. 

Як долучилися до команди благодійного проєкту і чим саме допомагаєте?

До благодійного проєкту я долучилася наприкінці березня минулого року щойно приїхала перша група дітей в Туреччину, а це десь близько 180 осіб. Про цю ініціативу дізналася від Консульства України в Анталії. Т.в.о. Консула Сергій Каян розповів, що сюди приїжджають українські діти-сироти і потрібна допомога. Звісно я не могла стояти осторонь і одразу підключилася. Ми разом зустрічали дітей, оскільки в Туреччині живу давно, також допомогала вирішити організаційні питання, проводила для дітлахів спортивні заняття. Загалом намагалася бути максимально корисною, адже розуміла, що батьків в цих дітей немає і їм крім нас на той момент більше нема на кого розраховувати.    

В проєкті ваша головна задача - організація внутрішнього інтертейменту. Чи є у вас розроблений наперед план організації дозвілля? 

Звичайно є планування, але виключно виходячи з потреб і запитів самих діток. Я з ними з самого початку, мало не щодня спілкуюся особисто і звісно я знаю, чим вони цікавляться, відчуваю, чим ще можу зацікавити. Вважаю, що однозначно такі заняття мають бути по-перше - корисними, тобто розвивати фізичні, розумові, інтелектуальні та творчі здібності, а по-друге - цікавими, бо це має буде дітям виключно в задоволення, вони мають це робити з радістю. А ми дуже хочемо, щоб дітям тут було максимально комфортно.

Розкажіть за напрямками, які обираєте активності для діток і що переважає: спорт, мистецтво, хендмейд, вивчення мов?

Діти мають розвиватися всебічно, але в кожного є індивідуальні схильності, а відтак і запити. Звісно ми це враховуємо. Насамперед діти цікавляться спортом. Якщо говорити про різновиди, то це футбол, діти різних вікових категорій долучаються і в нас є кваліфікований тренер. На бокс та теквандо ходять як хлопчики, так і дівчатка. Кросфіт користується популярністю серед дітей та дорослих. Для творчих діток є гуртки малювання, які ведуть дипломовані художники, бісероплетіння, орігамі, діти плетуть браслети, роблять поробки, уроки вокалу. Звичайно діти вивчають іноземні мови: англійську, турецьку. А ще ми надаємо психологічну допомогу - це важливий етап реабілітації дітей, ми дбаємо не лише про фізичний і розумовий розвиток, а ще і про емоційний стан. В моїй команді є кілька психологів, які долучилися майже з самого початку і вже є гарні результати. Вони займаються як з дітьми, так і з дорослими. Тому що, повірте, багато кому з них випали на долю нелегкі випробування. Психологи проводять різні тематичні тренінги, а також групові та індивідуальні заняття. 

Очевидно, що дітей багато і запити та потреби у кожного різні. Хто вам допомагає?

В нас на проєкті наразі на постійній основі близько 650 дітей, серед яких майже 500 - діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та ті, хто потрапив у складні життєві обставини. Звичайно сама би я не впоралася. До мене долучилося багато волонтерів. Я звертаюся з конкретними запитами, а вони самі відгукуються. Є команда волонтерів, які живуть в Анталії і на постійній основі займаються з дітьми. Але також багато волонтерів, які приїжджають з України та Америки. Тут вони перебувають кілька тижнів і зранку до вечора проводять лагерну програму дітям. І це дуже подобається нашим підопічним, бо завжди щось нове і цікаве. А головне - ми це робимо від душі і серця та з любов’ю. Для нас це велика честь допомагати цим дітям.  

Діти в проєкті різного віку і статі, з різними фізичними і розумовими можливостями. Чи враховуєте ви це, коли робите планування наперед?

Так, враховую. У нас в проєкті понад 200 дітей з особливими потребами. Є волонтери, які проводять для них окремі розвиваючі та реабілітаційні заняття, спрямовані на покращення дрібної моторики, розумові та інтелектуальні вправи, вони вивчають та співають пісні для покращення пам’яті,  

Чим найбільше цікавляться діти? Чи охоче долучаються до різних активностей? 

Так, діти з задоволенням долучаються до різних активностей і це надзвичайно приємно. Їм цікаво абсолютно все. До прикладу хореограія, стретчинг, трюки з простих занять вже перетворилося в щось більш масштабне. У нас на проєкті склалися танцювальні гуртки, діти ставлять хореографічні номери, причому абсолютно за різними танцювальними жанрами, а потім виступають на різних заходах та концертах. 

Окрім того, що ви маєте все організувати і проконтролювати, ви й самі проводите заняття з дітьми, часто з ними спілкуєтеся особисто. Розкажіть, що саме викладаєте і як це відбувається?

Я знаю історію майже кожної дитини. Особисте спілкування з дітьми - це те, що мені найбільше подобається, те, що мене надихає, те, що дає мені сили робити для них ще більше. Я викладаю фітнес і кросфіт, загальна фізкультура. Заняття проводжу з перших днів, на них приходять і хлопчики і дівчатка. Спочатку ми говоримо, вони розповідають, що нового відбулося в їх житті. А потім під веселу та драйвову музику ми займаємося спортом. Також працюю з дітьми, в яких є певні фізичні вади. До прикладу - це легка фізкультура та суглобова гімнастика. Для діток я давно не просто тренер, в нас з багатьма склалися дружні відносини. Ми стали однією сім’єю, вони звертаються до мене з абсолютно різних і часто особистих питань. Дітей обдурити неможливо, вони все відчувають.   

Чи траплялося так, що є конкретний запит від дітей на певні активності, але ви розуміли, що немає можливості для їх реалізації? Як виходили з таких ситуацій?

Таких випадків майже не було, тому що головне завдання - виконати мрії дітей. Можливо знадобиться певний час, щоб знайти конкретну людину під певний запит, а також додатковий спортивний інвентар, майданчик для проведення занять та спонсора, який це все оплатить, але, як правило, всі запити дітей задовольняємо. 

Окрім корисних і пізнавальних гуртків є ще і святкові заходи. Що в таких івентах найбільше дітям подобається?

В нас багато творчих діток, вони готують номери, виступають на різноманітних заходах та івентах. Це дуже надихає їх на подальший розвиток своїх талантів. Є діти, які гарно співають, хтось гарно танцює. Є у нас дівчинка, яка сама пише вірші, а потім декламує їх зі сцени. Ці заходи завжди проходять весело, діти можуть розкрити свої таланти, дітям цікаво адже вони люблять виступати,це для них свого роду досвід.

Щомісяця проходить день іменинника - це напевно одне з найулюбленіших свят дітлахів. Розкажіть, чому вони його чекають з нетерпінням?

Це свято найулюбленіше, бо ми здійснюємо мрії дітей. Щомісяця традиційно ми вітаємо всіх діток, в кого був день народження. Напередодні іменинники пишуть, який вони хочуть отримати подарунок, а наші волонтери їх закуповують. Діти готують номери,з якими виступають під час цього свята і таким чином віддячують волонтерам за їх чуйність і небайдужість.  

Проєкт триває вже понад рік. Чимало всього вдалося реалізувати. Що в планах на майбутнє?

За цей рік вдалося багато чого зробити. В нас велика команда волонтерів, які проводять різнопланові заняття для дітей. Ми на цьому не зупиняємося, будемо шукати інші цікаві розваги і заняття для дітей. Впевнена, що вдасться долучити ще більше волонтерів. Адже скоро літо і в планах - проведення занять на березі моря, можливо аквааеробіка в басейні, плавання. Ми хочемо, щоб діти відволіклися від буденності, не думали про війну, тому заплановано проведення розважальних шоу-програм на регулярній основі за участю різних артистів, акробатів, аніматорів. 

Ви часто спілкуєтеся з дітьми особисто. Чи є від них фідбек? Що кажуть самі діти? Чи все їм подобається? 

Задоволені діти, задоволені дорослі і ми теж задоволені. Кожен волонтер став для дітей другом, якому можна довіряти. Дітки почали відкриватися. З власного досвіду, який отримала впродовж року, можу сказати, що найважливіший секрет зцілення душі дитини, травмованої війною та іншими жахіттями - це любов. Ці діти, на жаль, не отримували від близьких людей достатньо уваги, піклування та любові, а хтось і взагалі не знає що це таке. Є діти з великими психологічними проблемами і травмами, з песимістичними поглядами на життя, з яскраво вираженою агресією до оточуючих.  І коли ти, якби негативно ця дитина до тебе ставилася, спілкуєшся з нею впродовж тривалого часу і даруєш їй свою любов, вона теж починає змінюватися. І мене та всю мою команду найбільше тішить те, що багато дітей змінилися на краще. Так, звісно, ще потрібно багато працювати і психологам і всім нам, але вже є дуже гарні результати. Отже ми робимо все вірно і я задоволена.