Українка отримала нагороду “Жінка року” у Туреччині

Українка отримала нагороду “Жінка року” у Туреччині

Українка в евакуації, волонтерка благодійного проекту “Дитинство без війни” Олена Величко отримала у Туреччині нагороду “Жінка року” за особистий вклад у боротьбу за виживання в Україні та за її межами.

Олена Величко - мама двох дітей. Аби не наражати їх на небезпеку, на початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ в Україну вона вивезла дітлахів спочатку до Румунії, а вже потім до Туреччини. І вже тут, в евакуації, Олена долучилася до благодійного проекту “Дитинство без війни”, який опікується українськими дітьми-сиротами. Адже вона, як ніхто інший знає, як важливо зберегти життя підростаючому поколінню, яке вже зовсім скоро буде відбудовувати нашу державу.   

“На жаль, в Україні більше 70 тис дітей-сиріт було до війни, а сьогодні через війну їх набагато більше. І кожна українка зараз відчуває себе мамою для всіх цих дітей, бо вони наші рідні і піклуватись про них ми маємо всі разом і кожен окремо”, - сказала Олена Величко у своїй промові. 

З перших днів, відколи стартував благодійний проект, Олена Величко презентує його на міжнародній арені, зокрема в Америці, Туреччині, країнах Європи, а ще - залучає партнерів, спонсорів, донорів та максимально займається волонтерством. Оскільки Олена за фахом юрист, вона допомагає з юридичним супроводом. Саме за всебічну підтримку благодійного проекту “Дитинство без війни”, мета якого - евакуація українських дітей-сиріт за кордон під час війни,  вона і отримала нагороду “Жінка року”.

“Ця нагорода відображає вклад кожної українки, яка сьогодні і весь останній рік робить все можливе і неможливе для допомоги своїй країні, у якій йде війна та полегшенню її страждань. Нагороду цю я хочу присвятити кожній дівчинці проекту “Дитинство без війни” і кожній українській дівчинці-сироті. Ви сильні, ви красиві, ви розумні і ви талановиті, хоч вам цього і нема кому сказати. Сьогодні ви, маленькі жінки, так само як і дорослі, а можливо навіть сильніше, переживаєте всі жахіття і страждання, які спричиняє війна. Але пройде час і на ваших гарних личках замість сліз будуть впевнені і радісні посмішки!

Бо світло завжди перемагає темряву. А ви -  наше світло майбутнього! Все заради вас і майбутнього України!”, - Олена Величко.

За десять місяців, відколи стартував благодійний проєкт “Дитинство без війни” евакуйовано з України за кордон 1786 дітей та 945 супроводжуючих осіб. Всі вони отримали новий дім з мирним сонячним небом та все необхідне для комфортного життя. У планах - надати прихисток ще 1000 дітям-сиротам. 

Асоціація рівності та солідарності SES обирала у Туреччині жінок року шляхом публічного голосування, яке тривало впродовж 2022 року. Основних критеріїв для відбору кандидатів на нагороду “Жінка року” багато. Всі номінантки активно відстоюють права жінок та гендерну рівність у світі, подають приклад новаторської, егалітарної та феміністської позиції, надихають жінок своїм успіхом, мають сміливість протистояти систематичному гнобленню, роблять вагомий внесок у солідарність жінок тощо. Церемонія “Жінка року  SES” пройшла 26 січня в Стамбулі в музеї Пера. Гідними нагороди  було визнано 21 представниц. прекрасної статі з усього світу.  

Відзнака Олени Величко вкрай важлива для всієї команди проєкту і для нашої держави в цілому. Ми вкотре переконалися, що, евакуюючи дітей-сиріт, зберігаючи їх життя, ми робимо вкрай важливу справу для всього суспільства. Також це ще одне нагадування про Україну та про ті події, які змусили сьогодні багатьох шукати прихисток за кордоном.