За рік Благодійний фонд Руслана Шостака в рамках проєкту «Дитинство без війни» залучив 4,67 млн євро на евакуацію й утримання дітей сиріт та залучив до співпраці понад 300 волонтерів та амбасадорів

За рік Благодійний фонд Руслана Шостака в рамках проєкту «Дитинство без війни» залучив 4,67 млн євро на евакуацію й утримання дітей сиріт та залучив до співпраці понад 300 волонтерів та амбасадорів

Проєкт «Дитинство без війни» провів наймасштабнішу евакуацію дітей сиріт із часів Другої світової війни, евакуювавши до Туреччини 1700 дітей та осіб, що їх супроводжували, з прифронтових територій.

У березні 2023 року виповнився рік проєкту «Дитинство без війни», який було засновано з метою допомогти українським дітям-сиротам, які перебувають під загрозою через російську агресію. За цей час до проекту долучились десятки міжнародних і українських компаній, громадські організації та пересічні громадяни. Серед найбільших донаторів: Eva та Varus, Visa, Nova Ukraine, Gelato, UNWLA, BLONDI, Milller&Smith, ТОВ «Хенкель Україна», Gelato, Tuid, SGDD-ASAM, Wells Fargo NY, Church USA.

27 квітня у Туреччині відбувся вечір подяки з нагоди річниці проєкту «Дитинство без війни». Захід відвідали 200 гостей з різних країн: України, Туреччини, Казахстану, Румунії та інших. Під час івенту посол України в Туреччині Василь Боднар висловив вдячність турецькій стороні за надання безпечного притулку для українських дітей. Посол наголосив на значній ролі першої леді України Олени Зеленської та першої леді Турецької Респубілки Еміне Ердоган у сприянні в перевезенні дітей до Туреччини. «Ці діти - наше майбутнє. Немає тих слів, щоб висловити нашу вдячність. Діти змогли забути травматичні звуки бомб і натомість насолоджувалися щасливими днями», - наголосив Василь Боднар, посол України.

Поздоровити дітей також приїхала Ольга Полякова, амбасадорка проєкту. Співачка вже довгий час опікується дітьми та активно допомагає у залученні коштів на їх утримання. «Сьогодні в Україні понад 75 000 дітей сиріт. З приходом війни, ситуація значно погіршилася. Проєкт «Дитинство без війни» допомагає дітям у цій складній ситуації та надає прихисток у безпечному місці. Адже ці діти - наше майбутнє. І кожен може разом з проєктом взяти участь у цій соціально важливій місії й своїми донатами підтримати дітей. Адже саме їм відбудовувати нашу країну після перемоги», - відзначила Ольга Полякова.

RUSH Foundation бореться за кожну дитину-сироту і поставив за мету зробити, щоб у дітей була сім'я та можливість для повноцінного розвитку у здоровому оточенні. «Це амбітний довгостроковий проєкт, але в умовах війни на перший план вийшли – безпека дітей-сиріт. Ми вже рік робимо все можливе, щоб діти, яких врятували від жахів війни та перевезли у Туреччину, почувалися як удома. За цей час до проєкту долучились близько 300 волонтерів. Це лікарі, психологи, вихователі, вчителі. У всіх нас одна мета - створити затишні, комфортні умови для дітей. Після закінчення війни всі діти повернуться додому і ми докладемо усіх зусиль, аби кожен хлопчик і кожна дівчинка знайшли люблячу родину та нарешті могли сказати найзаповітніші слова - мама і тато. Адже подолання сирітства – ключовий напрямок роботи фонду. Наше завдання – стати надійним партнером держави у вирішенні цієї проблеми та разом реалізовувати програми, які б зробили усиновлення більш популярним в Україні», – зазначив Руслан Шостак, засновник Фонду та ідейний натхненник проєкту «Дитинство без війни».

За реалізацію проєкта «Дитинство без війни» Руслан Шостак нагороджений президентом України орденом «За заслуги» III  ступеня.

Натепер у Туреччині перебувають близько 700 дітей. Вони живуть у готелі на березі Середземного моря з повним пансіоном і медичною страховкою. Діти навчаються в українських школах онлайн і відвідують додаткові курси для розвитку талантів. «Одна з головних задач всієї команди - не просто надати нашим підопічний тимчасовий безпечний дім, а й створити комфортні умови для їхнього перебування в Туреччині. Тому ми організували процес онлайн навчання в українських школах, забезпечили збалансоване харчування звичними для дітей продуктами, надаємо безліч можливостей для позашкільного розвитку. Зараз ми пропонуємо оздоровчі програми для дітей сиріт з дитячих будинків сімейного типу, Готові прийняти близько 100 сімей. Але всі ми прагнемо одного – повернути всіх українських дітей у безпечну Україну», - зазначила Наталія Масло, директор Благодійного фонду Руслана Шостака.