Здоров’я дітей - понад усе! Як надається медична допомога учасникам проєкту “Дитинство без війни”

Здоров’я дітей - понад усе! Як надається медична допомога учасникам проєкту “Дитинство без війни”

Коли мова йде про здоров'я дітей, немає місця для компромісів. Головна мета нашої команди в рамках проєкту "Дитинство без війни" полягає в збереженні фізичного та психологічного здоров'я дітей. Вже понад рік українські діти-сироти перебувають під опікою нашого проєкту в Туреччині, де ми забезпечуємо їх догляд, медичне обслуговування та підтримку.

Усі наші підопічні мають медичне страхування, яке надає певний рівень захисту. Однак, страхові компанії, зазвичай, не покривають витрати на медичну допомогу, яка не є екстреною. Це означає, що в багатьох випадках нам доводиться самостійно оплачувати медичні обстеження, консультації фахівців та лікування для наших підопічних.

Ми розуміємо, що здоров'я дітей - це найважливіший аспект їхнього розвитку. Тому ми робимо все можливе, щоб забезпечити їм доступ до якісної медичної допомоги. Незважаючи на фінансові обмеження, ми залучаємо різні джерела фінансування та здійснюємо збір коштів для оплати необхідних медичних послуг. Детальніше про те, як відбувається лікування учасників нашого проекту, розповість менеджер з медичних питань Алеся Богданович. 

Які послуги в рамках страхового поліса покривають лікування дітей-сиріт у Туреччині?

Страховий поліс учасників проекту дійсно покриває далеко не всі медичні проблеми. Але ми можемо розраховувати на невідкладну допомогу при будь-якій хворобі, що сталася раптово. Високий тиск, температура, гострий біль, всі види травмування, у тому числі і переломи. Одним словом всі стани, які потребують швидкої невідкладної допомоги. Термінове і невідкладне оперативне втручання, також покривається нашою страховкою. Дуже важливим моментом при настанні страхового випадку є можливість викликати швидку рідною мовою. Оператори, що приймають виклики працюють 24/7, далі швидка відвозить постраждалого до приватної клініки, де постійно працюють перекладачі. Тому можу точно сказати, що нашим дітям медична допомога при гострих станах надається навіть швидше, ніж громадянам Туреччини в державних клініках.

Чи є додаткові витрати, за які потрібно окремо доплачувати під час лікування дітей-сиріт зі страховим полісом?

На жаль страхове відшкодування обмежується гострими раптовими станами і не поширюється на хронічні хвороби - консультації вузьких спеціалістів, обстеження та лікування відбувається за рахунок проєкту. Більшість дітей мають діагнози хронічних хвороб різного походження, які потребують щорічного контролю та корекції лікування. Є також діти, які потрапили у заклад напередодні війни і не встигли закінчити повне обстеження, тому мають не уточнені діагнози. Медичне обслуговування, навіть у державній клініці у Туреччині досить дороге. Тому навіть простий скрін стану здоров'я обходиться дорого, наприклад здати аналізи - на всіх дітей виходить суттєва сума. Окрім аналізів і консультацій ми витрачаємо кошти на різні, рекомендовані лікарем, обстеження, такі як УЗД, рентген, кардіограми, МРТ та ін. 

Левова частка медичного бюджету йде на лікування зубів. Це прикро, але при огляді виявляється, що тільки в 1 із 30 дітей немає стоматологічних проблем. Десь у 3 з 30 дітей обмежується 1-2 пломбами. Всі інші мають значні проблеми із зубами і для повного лікування їздять до лікаря від 5 до 10 разів. 

Навіть турецькі стоматологи в приватній бесіди говорили, що в них складається таке враження, ніби раніше цим дітям ніколи “не заглядали до рота” лікарі. Але знайшовся спонсор, який перерахував близько 10 тисяч доларів, на цю суму було проліковано близько 60 дітей. Чому так мало дітей вдалося пролікувати на таку значну суму? Відповідь дуже проста - майже половині дітей довелося пролікувати близько 50% зубів і більше, а деяким дітям робили навіть загальний наркоз,оскільки вони маленькі, а лікувати потрібно було практичну всю ротову порожнину. 

Так, ми вважаємо це своїм здобутком, тому що навряд чи вони б могли отримати таку комплексну стоматологічну допомогу в Україні. До речі, якби за станом зубів дітей регулярно слідкували в Україні, то на 10 тисяч доларів вдалося би пролікувати щонайменше вдвічі більшу кількість дітей. Цей процес безкінечний, тому що зі здоровими зубами дітей одиниці. Відтак нам постійно потрібні гроші на стоматологію і ми постійно знаходимося в режимі пошуку грошей для оплати послуг стоматологів. 

Ми лікуємося в однієї з найкращих дитячих лікарів в Анталії, кожного тижня група дітей їздить до клініки вже протягом багатьох місяців. У цей понеділок, наприклад, було зроблено 26 пломбувань і 2 видалення за один раз. 

Окрім цього, витрачаємо кошти на огляди в окуліста і придбання окулярів. На сьогодні всі діти, з проблемами зору вже мають окуляри, і це все завдяки нашим спонсорам та волонтерам.

            З того, чого не було в Україні, але стало можливим в Туреччині: 

  1. в трьох дітей був поганий слух. Після консультації в лікаря та за підтримки волонтерів і партнерів, у цих діток з’явилися слухові апарати, завдяки яким в них 100%-й слух 
  2. Діти, які мають проблеми з суглобами теж після консультації з лікарями отримали нове ортопедичне взуття 
  3. українські діти-сироти пройшли обстеження у багатьох фахівців та виправили фізичні вади. Зокрема  двом дівчатам-підліткам встановили брекети і тепер збулася їх мрія - вони мають неперевершену посмішку (в Україні корекція зубного ряду через її високу вартість була для них недоступна, оскільки це діти з закладу)
  4. маленька дівчинка з ДБСТ з проблемами опорно-рухового апарату (в дитини косолапіє, вона навіть не може ходити, просто падає на ходу), наразі проходить обстеження у лікарів, їй мають зробити операцію. Тобто у дівчинки фактично зміниться життя.  

Ще одна стаття витрат на медицину - це придбання медичних препаратів. Окрім загальної аптечки в готелях, що містить в собі ліки майже на всі випадки життя і постійно поповнюється, в нас є діти які приймають призначені препарати на постійній основі. Дещо привозиться з України, дещо купується тут. Серед них є і досить дорогі ліки, наприклад гормон росту. 

Звідки беруться фінансові ресурси для лікування дітей-сиріт? 

Ми є благодійною організацією, тому кошти на медичні витрати з'являються за рахунок спонсорів та волонтерів. У проекті є відділ фандрайзингу, який залучає до нас кошти від спонсорів та волонтерів. Але про це вам краще розповість керівник відділу фандрайзингу. Від себе добавлю, що не лише спонсори допомагають нам із медичними питаннями. Я не помилюсь, якщо скажу, що абсолютно всі задіяні у процесі допомоги і зацікавлені у здоров'ї наших діток. Це і спонсори, які допомагають фінансово, і небайдужі люди, які донатять, це і Консульство України в Туреччині, що допомагає у зв'язках та домовленостях, це власники клінік і аптек, що роблять для наших дітей знижки або спеціальні умови, це кожен працівник проєкту, який розповідає всім своїм знайомим про наші потреби, щоб спільними зусиллями ми могли зробити наших дітей здоровішими і щасливішими. 

Скільки дітей-сиріт отримали платну медичну допомогу в рамках вашої програми і яку саме?

За той час, як діти знаходяться в Анталії, кожна дитина так чи інакше хворіла, або травмувалася і не один раз. Тому можна сказати, що всі діти отримали платну медичну допомогу, навіть якщо це був страховий випадок, препарати для лікування та реабілітації, а також контрольні огляди оплачувались проєктом. Неускладнені вірусні захворювання також лікуються коштами проєкту. 

Якщо ми говоримо про планові візити до лікарів, то більше 130 дітей вже побувало у стоматолога, з них близько 75 повністю закінчило лікування. Загальна кількість відвідувань більше 400 разів. Були як звичайні пломбування, так і оперативні втручання, 7 дітям для лікування знадобилася седація, 2 дітям було встановлено брекети.

33 дітям ми придбали окуляри, ще трьом - слухові апарати. 

До інших вузькоспеціалізованих лікарів різного профілю було більше 170 звернень для консультації та лікування. 

І це не враховуючи звернення до страхової, яких на сьогодні вже близько 1000, з яких 100 було госпіталізовано. 

Частина учасників проєкту перебуває під міжнародним захистом. Що дає їм цей статус, коли мова йде про медичну допомогу?

Дійсно так, на сьогодні 102 людини отримали міжнародний захист. Цей статус дозволяє користуватися державним медичним страхуванням SGK на тих самих умовах, що і громадяни Туреччини. А саме: безкоштовно звертатися за консультацією спеціаліста до державних клінік, проходити обстеження та лікування. А також, отримувати значні знижки при купівлі медичних препаратів в аптеці за рецептом від лікаря. Маючи SGK можна також розраховувати на спеціальні знижки і в приватних лікарнях.  Звичайно це полегшує навантаження на медичний бюджет у проєкті. До того ж державне медичне обслуговування у Туреччині знаходиться на високому рівні. 

На жаль, на даний час можливості одразу оформити всім цей статус немає, тому що наш проєкт є унікальним явищем і у законодавстві Туреччини відсутній чіткий механізм оформлення дітей-сиріт у випадку евакуації під час війни. Але зприводу цього питання ведеться активна робота. І те, що така кількість людей вже отримала міжнародний захист, для нас велике досягнення і подяка турецькій стороні. Зважаючи на це, ми і надалі потребуємо коштів на медичне обслуговування наших дітей в Анталії. І дуже дуже вдячні тим небайдужим спонсорам і волонтерам, які допомагають нам лікувати та обстежувати дітей.